Történelmet írhatnak az idei német választáson a Zöldek

Történetük során először neveztek meg kancellárjelöltet a szeptemberben esedékes választásra a német zöldek. Magyar testvérpártjuk, az LMP reméli, új időszámítás kezdődik el ezzel az európai politikában, ami Magyarországra is elér majd.

Németország kampánylázban ég! Ezt jelzi az is, hogy az ország egyik legnépszerűbb pártja, a Zöldek épp történelmet írnak. A párt női társelnöke, Annalena Baerbock indul a kancellári posztért.

Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Zöldek nélkül elképzelhetetlen lesz a kormányzás – miután szeptemberben lezárul Merkel kancellár korszaka, és ezzel együtt a Merkel – Orbán paktum időszaka is. Németországban új időszámítás kezdődik, ami a döcögő európai zöld fordulatnak is új lendületet adhat. A friss, demokratikus politikai erőnek köszönhetően végre komolyan az előtérbe kerülhet a klímavédelem és a társadalmi igazságosság kérdése, a digitális társadalom keretei, és a COVID vírushelyzet kormányzati intézkedéseinek korrekciója is. Számos olyan kérdés, amit Magyarországon is napirendre kell tűznie az új magyar kormánynak 2022-ben.

Az LMP gratulál a német Zöldek női társelnökének kancellárjelöltségéhez, és sikeres kampányt kíván. Meggyőződésünk, hogy a német zöldek történetük legjobb választási sikerét érhetik el idén. Magyarországnak is egy új, zöld miniszterelnök adhatna új lendületet. A változás Európában közös érdekünk.

Kendernay János
az LMP képviselőjelöltje Pest megye 8. számú egyéni választókerületében