Továbbra is csak fékezett habzással tiltja a kormány az egyszer használatos műanyagok használatát

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja évek óta szorgalmazza az egyszer használatos műanyagok kivonását, mert azok az előállításuk környezetterhelésén túl pár perc használat után elképesztő mértékben szennyezik a környezetünket. A szétporladó műanyag részecskék az élővilágot és a mi egészségünket is károsítják. Tavaly ezért üdvözöltük a kormány EU-szabályozás nyomán beterjesztett előremutató javaslatát számos egyszer használatos termék kivonásáról, de sajnos a kormány ezt a javaslatát visszavonta, és egy „fékezett habzásúra” cserélte le.

A kormány döntése, hinta-palintázása jól illeszkedik abba a sorba, ami a Fidesz-KDNP-t jellemzi zöld vonalon. Mindössze zöldre festik magukat a valódi cselekvés és a valódi zöld fordulat helyett.

Mert mi történt most is? Évek óta tudható volt, hogy a csomagolóanyagok mennyiségét csökkenteni kellene és környezetbarát megoldásokat kellene alkalmazni. Ehhez helyzetbe kellett volna hozni a termékelőállítókat, a kereskedelmet, a fogyasztókat. Ebből szinte semmi sem valósult meg, a kormány csak húzta-halasztotta a dolgot, a lényeg tekintetében vissza-visszalépett, a határidőt pedig tologatta. Pedig belátható, hogy előrelátással pl. a Covid járvány idején, amikor ugrásszerűen megugrott a kereskedelem és vendéglátás csomagolóanyag-igénye, milyen mennyiségű le nem bomló szemét keletkezését lehetett volna megelőzni.

Magyarország Zöld Pártja továbbra is a teljes tiltás mellett áll ki, és ezt tartja a helyes eljárásnak különösen azért, mert már elérhetők volnának a környezetkímélőbb megoldások.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!