Továbbra is veszélyben van Magyarország GMO-mentessége

Az LMP továbbra is veszélyben látja Magyarország GMO-mentességét.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján felidézte, hogy az Európai Unió mezőgazdasági és halászati tanácsa – amelynek tagja a magyar agrárminiszter is – hétfőn nem adott zöld jelzést annak a jogszabálytervezetnek, amely az új génkezelési technikákat kivonta volna a szigorú GMO-szabályozás alól.

Így első körben elbukott a vegyipari lobbi érdekeit képviselő javaslat, amelyről az Európai Parlament hozhat döntést a jövő évben – mondta, hozzátéve: ugyanakkor a vegyipari lobbi agresszívan nyomul és szeretné elérni, hogy a miniszterek a javaslatról még karácsony előtt újra szavazzanak, amihez szövetségesre is találnak számos képviselőben.

Schmuck Erzsébet arra figyelmeztetett, hogy ha a javaslat mégis minősített többséget szerezne, megszűnne a termékek jelölési kötelezettsége, amivel megakadályoznák a gazdákat, élelmiszer-termelőket, kereskedőket és fogyasztókat abban, hogy a GMO-mentes termékeket válasszák, az agrár nagyvállalatok pedig újabb piacokat szereznének.

Az „agrobiznisz” kezébe kerülne a vetőmag feletti ellenőrzés, súlyosan veszélyeztetve a gazdák önrendelkezését és a mezőgazdasági biodiverzitást – hangsúlyozta az LMP-s képviselő.

Szerinte beláthatatlan következményei lehetnek mindennek a természeti környezetre: nem lehet tudni, milyen láncreakciókat indítanak el a természetbe szabadon engedett génmódosított növényfajták.

Schmuck Erzsébet felszólította az összes magyar európai parlamenti képviselőt és döntéshozót, hogy párthovatartozástól függetlenül álljon ki a szigorú és teljes körű GMO-szabályozás fenntartása mellett.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!