A tűzijáték helyett a magyar kultúra támogatására fordítson a kormány!

A kormány a világjárvány árnyékban a legfontosabb feladatának egy grandiózus tűzijáték megrendezését tartja. Orbán Viktor úgy gondolja, hogy csak így lehet méltón megünnepelni augusztus 20-át. A látványosság megrendezésére szánt összegről sokatmondóan hallgat, nem meri az embereknek elárulni, de a nagyságrendekkel tisztában vagyunk. Kendernay János, az LMP társelnöke szerint a kultúrára kellene fordítani a tűzijátékra szánt pénzt.

Egy olyan helyzetben, amikor tömegek veszítették el állásukat, másoknak az egészsége került veszélybe, vagy vesztették el hozzátartozóikat, akkor mi másra költhetne a kormány, mint tűzijátékra. Lépésüket azzal indokolják, hogy így akarják a nemzetközi tömegturizmust újraindítani, magyarul turisták tömegeit akarják Budapestre csábítani. Mindezt úgy, hogy augusztus 15-ig a kormány maga tiltotta be tömegrendezvények tartását.

Az LMP felszólítja a Fidesz kormányt, hogy mondja le a tűzijátékot, mert: luxus kiadásoknak nincs helye egy gazdasági és társadalmi krízis közepette. A tömegrendezvény a világ számos részéből idecsalogatott turistával felesleges járványügyi kockázatot is jelenthet. A tűzijáték egy idejétmúlt, környezetszennyező, a velünk élő állatoknak és sok embertársunknak – például autistáknak, kisgyermekeknek – lelki és fizikai sérülést okoz, és Európa számos városában ezért alternatív eszközökkel, pl. fényjátékokkal kiváltották.

Azt gondoljuk, hogy Magyarország és polgárai megérdemlik a méltó ünneplést. A magyar kultúra van olyan fontos mindannyiunk számára, hogy most ebben az évben az adófizetői forintokat a magyar kultúra gondozóira, a bajba került kulturális élet szereplőire költsük el. Fordítsuk azoknak a színházaknak, zeneiparban dolgozóknak a megsegítésére, akik a válság miatt szinte az összes bevételüktől elestek, és most a létükért küzdenek. Munkahelyeket menthetnénk meg, értékes művészközösségeket segíthetnénk át a válságon. Tudjuk,hogy ez az összeg messze kevés a kulturális élet válságból való kilábalásához, de legyen ez a szimbolikus születésnapi ajándék az első lépés.

Összességében az is elmondható, hogy a kormány első gazdaságélénkítő lépései – köztük a grandiózus tűzijátékkal a nemzetközi turizmus élénkítése, a légitársaságok erőn felüli támogatása vagy az egyszer használatos műanyagok betiltásának visszavonása – mind azt sugallják, hogy Orbán Viktor még mindig nem értette meg, hogy zöld fordulat nélkül nincs jövőnk. Ott akarja folytatni, ahol a válság előtt abbahagyta, a rosszul működő, sérülékeny gazdaságot akarja újra berúgni, mint egy agyonhasznált és elfáradt motort.

Új erőre és új lendületre van szüksége Magyarországnak! Az LMP zöld újjáépítési tervét követve hosszú távon válságálló zöld munkahelyeket teremthetnénk, igazságosabb és boldogabb országot építhetnénk.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!