Tűzoltás kell a szociális ágazatban

 

Tűzoltásra, azaz bérkiegészítésre és egy életpályamodell felvázolására van szükség a szociális ágazatban az LMP országos elnökségének titkára szerint.

Ungár Péter csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: a szociális munka napja, vagyis november 12-e az utolsó pillanat, amikor a kormányzat még érdemi megbecsülést nyújthat az ágazatnak.

Míg 2010-ben a szociális dolgozók átlagbére elérte a nemzetgazdasági átlag 70 százalékát, mára annak mindössze 44 százaléka.

A kormány logikája rossz, amely szerint a szociálpolitika arra van, hogy elossza a gazdaságban termelt javakat, ezért mindig a gazdasági teljesítőképesség végére sorolódik. Szerinte ha nem működne a szociális ellátórendszer, akkor az emberek jelentős része nem tudna dolgozni, vagyis a szociális ellátórendszer alapozza meg a gazdasági növekedést.

Felháborítónak az emberi erőforrások miniszterének indoklása, aki a gazdaság teljesítőképességével magyarázta, miért nem kaptak egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést a szociális dolgozók.

A tárca öt év alatt nem készítette el azt a struktúrát, amelyben az állam és az egyház elosztja egymás között a szociális feladatokat.

Nem tükrözi a valóságot, amikor a tárca 110 százalékos béremelésről beszél, annak jelentős része ugyanis a minimálbér emeléséből fakad, ágazati béremelést nem jelent.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!