Újabb akkumulátorgyár-építések bejelentésétől tart az LMP

Orbán Viktor kínai látogatása után újabb akkumulátorgyár-építések bejelentésétől tart az LMP.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdai, online sajtótájékoztatóján arról beszélt: pártja az elmúlt időszakban többször felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy ne menjen Kínába, mert mindig „hoz magával egy akkumulátorgyárat”.

A helyzet „fokozódott”, most személyesen Orbán Viktor látogatott el Kínába, ahol megbeszélést folytatott többek között a kínai fejlesztési bankok vezetőivel, a kínai miniszterelnökkel és elnökkel – mondta, megjegyezve, még arra is futotta az idejéből, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

Az ellenzéki politikus Orbán Viktor kínai tárgyalásai után nem sok jót sejt, ugyanis szerinte a miniszterelnököt egy cél vezeti, hogy „minden jogszabályon és lakossági tiltakozáson keresztülgázolva” akkumulátor-gyarmatot csináljon Magyarországból.

Schmuck Erzsébet úgy értékelt: a miniszterelnök kínai látogatása „jó lakmuszpapír” arra, hogy a magyar kormány „fittyet hány” a környezet- és természetvédelmi szempontokra, sőt, előre megfontolt szándékkal „veri szét az egész rendszert”.

Az LMP megkereséssel fordul a kormányhoz, hogy a miniszterelnök nyilatkozzon, milyen beruházásokról tárgyalt Pekingben. Erre azért van szükség, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, ami a debreceni, a nyíregyházi, az iváncsai és az ácsi lakosokkal történt, akik a sajtóból tudták meg, hogy akkumulátorgyárat, katódgyárat vagy hulladékfeldolgozót kapnak – tette hozzá az LMP társelnöke.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!