Újabb és újabb rekordokat döntöget az infláció

Januárban 7,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, ilyen magas infláció utoljára 2007-ben volt Magyarországon. Az élelmiszerek árának növekedése még ennél is magasabb, 10 százalék feletti. Ez a Fidesz kormány politikájának csődje. Nem kommunista árbefagyasztásra, hanem az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére van szükség, mert az élelmiszer nem luxus!

Megérkezett a KSH inflációs gyorsjelentése, ami csak megerősíti azt, amit minden magyar ember a saját bőrén tapasztal: robbanásszerűen nőnek az alapvető élelmiszerek árai: az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré 11,0%-kal emelkedett.

Az élelmiszerek januárban egyetlen hónap alatt is 3%-kal drágultak, ez minden várakozást felülmúlt. A kormány képtelen kezelni az elszabadult árakat. Hol a zöldségek és gyümölcsök ára szökik az egekbe, hol a húsé, de az biztos, hogy egyre több és több termékcsoport ára száll el: a tejtermékek ára is egyre ijesztőbb, a több mint 1000 forintos kilós túró ezt jól mutatja.

Ráadásul természetesen az élelmiszerek árának növekedését mindig a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak sínylik meg, hiszen ők azok, akiknek a fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepel az élelmiszer, mint a többi termék vagy szolgáltatás.

Európában Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerek áfa-kulcsa, ez különösen azon élelmiszerek esetében fenntarthatatlan, amelyek fogyasztása alapvető, és amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek.

Ha az Egységben Magyarországért összefogás leváltja a jelenlegi kormányt, az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük, ami minden magyar embernek segítséget nyújt majd a mindennapokban. Míg a fideszes árstop egy átlagos családnak most havi 1000 forint megtakarítást jelent, a mi javaslatunkkal havonta 7000 forintot fognak megtakarítani.

A megélhetési válság kezeléséhez az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni kell. Mert az élelmiszer nem lehet luxus.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!