Újabb fordulat: folytatódhat a Védegylet és az LMP küzdelme a CATL debreceni beruházása ellen

A Védegylet az LMP támogatásával korábban megtámadta a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, amely ellen több tucat kifogást emeltek. Többek között hiányolták a tervezett kibocsátások környezetre gyakorolt hatásainak részletes vizsgálatát. A kereset szerint téves és hiányos volt a tervezett vízfelhasználás hatásainak vizsgálata is, illetve a hatóság elmulasztotta a beruházás hatásainak vizsgálatát a teljes végleges üzemi kapacitásra is.

A Törvényszék a tények felett szemet hunyva, a nemzetközi jogot és a hazai joggyakorlatot egyaránt sértő módon, egyszerűen megvonta a Védegylettől a perlési jogot. A Védegylet ekkor a környezeti jogérvényesítés megsértése miatt fellebbezett. Most másodfokon az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokon meghozott döntést, így folytatódhat a Védegylet által megindított peres eljárás.

Mind a Védegylet, mind az LMP üdvözli a bírósági döntést, és bízik benne, hogy a debreceni lakosok egészséges környezethez való joga és az elővigyázatosság elvének érvényesítése prioritást fog élvezni a kínai nagyvállalat üzleti érdekeivel szemben. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a Fidesz-kormány ne áldozhassa fel élhető, biztonságos környezetünket és természeti erőforrásainkat egy olyan erőltetett, tervezetlen akkumulátor-iparági stratégia oltárán, melynek környezetre gyakorolt hatásait előzetesen nem vizsgálták meg.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!