Újabb merényletre készül a kormány: államosítanák a szakrendelőket

Kanász-Nagy Máté, az LMP Országos Elnökségének titkára, Újpest alpolgármestere pénteken tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a kórházak, a szociális intézmények és az iskolák után a kormány most a szakrendelőkre készül kivetni a hálóját.

Kanász-Nagy Máté aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány az ilyenkor szokásos csatornákat kihagyva és váratlanul egy olyan kérdőívet juttatott el a szakrendelőkben dolgozóknak, mely a véleményükre kíváncsi. Csakhogy a nemzeti konzultációk alacsony színvonalát hozó, irányított kérdésekből és válaszlehetőségekből álló kérdőív nem azzal foglalkozik, hogyan látják a szakrendelők helyzetét és állapotát a benne dolgozók, hogyan lehetne azt fejleszteni, hanem meglepő módon elsősorban az államosítás és központosítás témájával foglalkozik. Ráadásul rendkívül szűkös határidőt adtak a válaszolásra. Mintha a kormány csupán legitimációt akarna szerezni egy olyan tervezet őszi megvalósításához, ami már rég megszületett – anélkül, hogy erről bárkivel egyeztettek, tárgyaltak volna.

A politikus szerint, ha elveszik az önkormányzatoktól a szakrendelőket, az azért is problémás, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy manapság, ami állami kézbe kerül, ott a szolgáltatás minősége, színvonala jelentősen csökken. Ez történt a kórházak és az iskolák esetében is.

Az uniós országok közül GDP-arányosan nálunk fordítanak a legkevesebbet az egészségügyre, melynek finanszírozását nem is tervezik növelni. Az állammal szemben viszont az önkormányzatok mindig sokat fordítanak az egészségügyre. Kanász-Nagy Máté példának saját kerületét, Újpestet hozta fel, ahol az alacsony állami támogatást kiegészítendő, 300 millió forinttal járultak hozzá a normális működéshez. Ez pedig folyamatos fejlesztést, csökkentett várólistákat és új orvosok kerületbe hozását eredményezte. Ez is azt mutatja, hogy az önkormányzatok jó gazdái a szakrendelőknek, szemben a kormánnyal. Az államosítás nemcsak az önkormányzatokat gyengítené tovább, de a szakrendelők által nyújtott egészségügyi szolgáltatások színvonala is zuhanna.

A sajtótájékoztaható itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/kanasznagymate/videos/299895981429760/

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!