Újabb népszavazási kérdést adott be az LMP az akkumulátorgyárak ellen

Újabb országos népszavazási kezdeményezést adott be az LMP a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), hogy megakadályozza további akkumulátorgyárak építését Magyarországon – közölte Szendefy Mária, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja csütörtökön.

A politikus az NVB budapesti épülete előtt tartott, online is közvetített sajtótájékoztatóján a kezdeményezést azzal indokolta: Magyarországon már jelenleg is működik két akkumulátorgyár – Gödön és Komáromban – illetve gőzerővel épül a harmadik Iváncsán, ezek kapacitása pedig a következő évtizedekben is bőven fedezi a megújuló energiára való átálláshoz szükséges magyar igényeket.
Hangsúlyozta azt is: ezek a gyárak veszélyesek, szennyezőek, „iszonyatos a víz- és energiaigényük” és zavarják a környéken lakókat. „Ilyet épeszű ember a saját lakókörnyezetében nem szeretne, de igazából még az országban sem nagyon” – tette hozzá.
Az LMP ezért a meglévő gyárakra a környezetvédelmi és munkavédelmi szabályok szigorítását, a büntetési tételeknek a megemelését, a szabályok szigorúbb betartatását szorgalmazza, az új gyárakra pedig építési moratóriumot rendelne el – jelentette ki.
Az LMP által beadott kezdeményezésben azt kérdezik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembe helyezését engedélyezni, amelynek az üzembe helyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét.”
Az LMP már korábban is adott be országos népszavazási kezdeményezést az akkumulátorgyárak ügyében, arról, hogy ilyen gyárat csak a helyiek jóváhagyása után lehessen létesíteni egy-egy településen, azonban ezt a kérdést az NVB márciusban elutasította. Az LMP fellebbezett a döntéssel szemben.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!