Újabb síntörés: az LMP követeli azonnali források átcsoportosítását a vasút karbantartására és fejlesztésére

Ma Budapesten eltört a sín a Nyugati pályaudvar és Kőbánya között, ami felborította a Debrecen, Szeged, Nyíregyháza, tehát a teljes keleti országrész felé történő  vonatközlekedést. Az LMP szerint a vasút romlása elérte azt a szintet, amikor azonnal cselekedni kell: fel kell függeszteni a Budapest-Belgrád kínai vasút építését, és a forrásait átcsoportosítani pályafenntartásra.

Hosszú évek lejtmenete után idén a vasút látványos romlást mutat. A kormány feladata volna ezen alap-közszolgáltatás működtetése, ám ők ugyanolyan neoliberális módon állnak hozzá, mint minden más közszolgáltatáshoz: folyamatosan rontják a színvonalát, az emberek meg oldják meg, ahogy akarják.

Az LMP szerint a vasút kritikus zöld infrastruktúra, amit radikálisan fejleszteni kell; s ez a kormány feladata. Nem lehet várni a „magántőkére” vagy „brüsszeli forrásokra”. Ahol van 1000 milliárd forint a kínai Budapest-Belgrád vasútra, 1500 milliárd reptérvásárlásra, 1500 milliárd akkugyárak támogatására és 700 milliárd a Vodafone felvásárlására, ott kell legyen elegendő a vasúti pályák felújítására és a mellékvonalak rendes újranyitására is.

Bakos Bernadett,
az LMP országgyűlési képviselője