Üzenjük Orbán Viktornak: az atomenergia nem olcsó, nem fenntartható és nem biztonságos

Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy a nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni. A miniszterelnök ennél messzebb nem is lehetne a valóságtól. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy a nukleáris álmok helyett koncentráljon a valóban zöld energiahatékonyságra és megújuló energiaforrásokra.

Az atomenergia egyáltalán nem olcsó. Piaci alapon sehol nem épülnek atomerőművek, mert nem megtérülő beruházások. Paks 2 legalább 5000 milliárd Ft-os költsége elképesztően magas. Ennyi pénzből sokszoros megújuló áramtermelő kapacitást lehetne kiépíteni.

Az atomenergia nem fenntartható. A kiégett fűtőanyag elhelyezése nem megoldott nemcsak Magyarországon, de egyik országban sem. Súlyos felelőtlenség a százezer évekig sugárzó hulladék problémáját a jövő generációkra hárítani.

Az atomenergia nem biztonságos. Hiába egyre szigorúbbak az előírások, egy súlyos nukleáris balesetet továbbra sem lehet kizárni. Ráadásul Paks 2 terveit nukleáris biztonsági szempontból kifogásolta, nem hagyta jóvá az Országos Atomenergia Hivatal.

Az LMP azt várja, hogy az orosz függőséget bebetonozó Paks 2 helyett a kormány indítson épületszigetelési programot és támogassa a megújuló energiaforrásokat.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!