A vadvilág, a vadon élő állatok védelméért azonnali lépéseket kell tenni!

Agyarukért leölt elefántok teteme, növényvédő szerekkel mérgezett méhek ezrei, műanyagszemét miatt pusztuló víziállatok, megmérgezett ragadozómadarak, a Szilas-tónál tarra vágott erdő miatt kilövésre ítélt őzek képe. Napjainkban mintegy egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye és a fenti példák is arra intenek, hogy a vadvilág pusztulása, pusztítása miatt azonnali és érdemi lépéseket kell tennünk a biológiai sokféleség védelmében.

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban a vadvilág világnapjává nyilvánította március 3.-át. Ez a nap arra figyelmeztet bennünket, hogy a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét meg kell őriznünk, mert ökológiai szolgáltatásaival, jólétünk biztosításával, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékeivel hozzájárul az emberiség megélhetéséhez. A vadvilág létét ma számtalan veszély fenyegeti, mint az élőhelyek eltűnése és feldarabolódása, a mezőgazdasági vegyszerek, az inváziós fajok elterjedése, a környezetszennyezés, és a klímaváltozás.

Az LMP – Magyarország zöld pártja az elmúlt években számos, a biológiai sokféleség megóvására irányuló javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, például az erdők, a zöld felületek vagy a beporzók védelmében, de az Országgyűlés fideszes többsége rendre megakadályozta azok tárgyalását. A zöldpárt ezen a napon ismételten felhívja a kormány figyelmét, hogy tegyen érdemi lépéseket a vadvilág és a biológiai sokféleség védelmében.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!