Vállaljon felelősséget a kormány az idősek ellátásáért!

 

A koronavírus-járvány minden eddiginél nyíltabb módon hívta fel a figyelmet az idős emberek kiszolgáltatottságára – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, aki rámutatott arra is, hogy Magyarország a GDP-jének mindössze 0,4 százalékát fordítja az idősellátásra, ami az utolsó előtti helyre teszi országunkat az Unióban.

Több súlyos problémával is foglalkoznunk kell az idős állampolgárok kapcsán, amelyek közül a legégetőbb talán a roppantul kevés számú férőhely az ellátó intézményekben. 1,8 millió idősre mindössze 50 ezer jut. A másik legfontosabb nehézség az idősek ellátásával kapcsolatban, hogy aki otthon ápolja idős hozzátartozóját, az nem tudja emellett eltartani a családját és saját magát a megalázóan alacsony juttatások miatt. Azonnali megoldásokra van szükség!

Az LMP azt kívánja elérni, hogy az időseket ellátó intézményekben országos szinten férőhelyszám bővítést hajtson végre a kormány. Továbbá, hogy azoknak, akik otthon szeretnék ápolni idős hozzátartozójukat, járjon társadalombiztosítás és legalább a minimálbérrel megegyező otthonápolási díj, hiszen az otthoni ápolás teljes állást kitevő sokszor fizikailag is nehéz munka.

A szociális szektorban dolgozók bérének jelentős emelését is szorgalmazza Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. A szféra dolgozóinak életpályamodellt kell kidolgozni és azonnal biztosítani kell az egészségügyben nyújtott 500 ezer forintos bérkiegészítést, hogy a jelen helyzet nehézségeit enyhíteni lehessen.

Kanász-Nagy Máté, Újpest szociális ügyekért felelős alpolgármestereként arról is említést tett, hogy Újpesten mintegy húszezer nyugdíjasnak biztosítottak utalvány formájában támogatást, a szociális ágazatban pedig a nyári pótlék bevezetése után a házi segítségnyújtásban dolgozók számára is pótlékot vezetnek be.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!