Válságban az idősgondozás

Az LMP szerint válságban van az idősgondozás, ezért azonnal növelni kell a béreket, emelni kell a férőhelyek számát az őket gondozó intézményekben és több támogatást kell nyújtani azoknak, akik otthon ápolják hozzátartozójukat.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egyre hosszabb időt kell várni a családoknak arra, hogy intézményben helyezhessék el idős rokonaikat.

Ennek oka, hogy nem hoznak létre új férőhelyeket, holott a demográfiai trendek miatt erre lenne szükség – közölte.

A Fidesz-kormány állítása, miszerint a rokonokat a családnak kell gondoznia, ellentétes a mai magyar valósággal, amelyben a mozaikcsaládoknak minden munkaképes tagjuk jövedelmére szükségük van a megélhetéshez.

Magyarország a GDP-jének mindössze 0,4 százalékát költi idősgondozásra, amellyel sereghajtó a régióban. Mindez szerinte egyre nagyobb válsághelyzetet idéz elő.

Ungár Péter szerint szükség van új férőhelyek létrehozására, de nem ezzel kell kezdeni a munkát, jelenleg ugyanis nincs elegendő munkaerő erre a feladatra.

A szociális szektorból már így is 15 ezer ember hiányzik – jegyezte meg, azonnali béremelést sürgetve.

Emberek esnek ki a munkaerőpiacról amiatt, hogy hozzátartozójukat ápolják, őket a gondozási díj növelésével kell segíteni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!