Válságterv kell a közösségi közlekedés fejlesztésére

Válságterv kidolgozását sürgeti a közösségi közlekedés fejlesztésére az LMP országos elnökségének tagja. Tetlák Örs csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a benzinársapka eltörlésével nem halogatható tovább a tömegközlekedés drasztikus fejlesztése.

Különösen a vidéki és az agglomerációs településen élők számára lenne ez sürgető – mondta a politikus, aki szerint az utóbbi tizenkét évben elsősorban őket hanyagolta el a kormány és tartotta „autófüggésben”.
Kifejtette: ha valaki vidékről nem Budapestre akar utazni, leggyakrabban autóval boldogul, de ahol van is vonat, az nehezen elérhető, mert hiányoznak hozzá a helyi járatok. Hozzátette: 2010 óta három millióról négyre emelkedett a személyautók száma az országban, ami szerinte már elviselhetetlen teher.
Tetlák Örs azt mondta: a válságterv részének kell lennie a havi ötezer forintos klímabérlet, ami az ország összes közösségi közlekedési eszközére érvényes lenne, de annak bevezetésével együtt a kapacitást is növelni kell. Ezt azonban a három éve folyamatosan kivéreztetett önkormányzatok állami segítség nélkül nem fogják tudni megvalósítani – jelentette ki.
A kerékpáros közlekedést szerinte tárolók építésével lehetne ösztönözni, a közlekedési ágazatba pedig béremeléssel lehetne munkaerőt toborozni.
Szerinte minderre a Mol és más energiaipari állami cégek extraprofitjából lehetne forrást nyerni, valamint a multik társasági adójának 25 százalékra emeléséből.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!