Véget kell vetni az akkumulátorgyártók ámokfutásának!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja feljelentést tesz az iváncsai akkumulátorgyárban történt márciusi üzemi baleset miatt. Egyben felszólítja a kormánypárti képviselőket, hogy jövő hét kedden támogassák az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elé kerülő LMP-s határozati javaslatokat, amelyek az akkumulátorgyárakra kiszabható szankciókat jelentősen bővítenék és szigorítanák. A bizottsági ülésre meghívott miniszterektől pedig konkrét válaszokat vár az LMP, hogyan kívánják megfékezni az elszabadult akkumulátorgyártó nagyvállalatokat.

Sajtóhírek szerint márciusban az SK Innovation iváncsai akkumulátorgyárában is üzemi baleset történhetett. A dolgozók szúrós szagot éreztek, orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak. A médiának nyilatkozó források elektrolit szivárgásra gyanakodnak, amit a cég tagad. A hazánkban működő akkumulátorgyárakban szinte folyamatosak az emberek sérülését, mérgezését, vagy éppen a környezetünk szennyezését okozó üzemi balesetek. Az SK komáromi és iváncsai telephelyén, a Samsung gödi gyárában ugyanúgy, mint a SungEel bátonyterenyei vagy szigetszentmiklósi üzemében is rendszeresek az ilyen esetek. A kormány pedig bénultan áll, egyelőre nem tett érdemi lépéseket a lakosság és környezetünk védelme érdekében.

Ezért az LMP újra benyújtotta a szankciók szigorítására vonatkozó határozati javaslatát, mely előírja a szabályszegő cégekre kiszabott bírságok összegének radikális emelését, az állami támogatások visszafizetésének kötelezettségét, illetve ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a tevékenység végzésétől való végleges eltiltást. A javaslatok az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának keddi ülésén kerülnek napirendre. Az LMP felszólítja a kormánypárti országgyűlési képviselőket, hogy a javaslatokat támogassák majd szavazatukkal! A Bizottság ülésére meghívást kapott Szijjártó Péter, Pintér Sándor és Lantos Csaba miniszter is, akiktől válaszokat vár a zöld párt arra vonatkozóan, milyen konkrét lépésekkel kívánják megfékezni az országunkra szabadított akkumulátorgyártó nagyvállalatok ámokfutását. Az újabb iváncsai üzemi baleset kapcsán pedig feljelentést tesz az LMP.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!