Végkiárusítás: a kínai elnök látogatásáról

Tizennyolc megegyezést írt alá Magyarország és Kína, Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása során. De miként értékelhetők ezek a megállapodások zöldpolitikai szempontból? – Tette fel a kérdést Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szombati, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté elsőként a „nukleáris energia megállapodást” emelte ki – melynek pontos részletei még nem ismertek, ugyanakkor a politikus hangsúlyozta: a nukleáris kapcsolatokat nem építeni, hanem leépíteni kellene.

Az atomenergia rendkívül drága és veszélyes energia, a XX. század technológiája, melynek nincs helye napjainkban. Úgy tűnik azonban, hogy a Paks II. projekt mellett a Paks III. projektet is meg akarja valósítani a kormány, kínai pénzből és a kínaiak segítségével. Ezt el kell utasítani, nincs szükség ezekre a beruházásokra – jelentette ki a politikus.

Azt látjuk, hogy ezeknek a kapcsolatoknak az építése, a függések rendszerét hozza el hazánk számára. Ez egy egyoldalú, függőséggel járó kapcsolat Magyarország számára, mely rendkívül káros. Az akkumulátor-gyarmatosítás esetében a kormány tálcán kínálja Magyarországot a kínai befektetőknek. Az ország természeti értékeit, környezeti kincseit és fogytán lévő humán erőforrását egyaránt.

Hamarosan európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, s ennek a választásnak komoly tétje van. Az EP-választás alkalmas arra, hogy megállítsuk az akkumulátor-gyarmatosítást. Itt és most kell nemet mondanunk erre a folyamatra! Magyarországon meg van a társadalmi többsége annak, hogy megőrizzük az ország függetlenségét, szabadságát – mondta Kanász-Nagy Máté.

Ez az EP-választás lehetőséget teremt arra, hogy ezt a többségi véleményt, szavazatok formájában is kifejezzék a magyar választópolgárok. Kérjük támogassák az LMP – Magyarország Zöld Pártját! Minél több zöld szavazat, annál kevesebb akkumulátorgyár épülhet Magyarországon – zárta beszédét a politikus.

LMP Sajtó