Vegyék előre az otthonápolókat az oltási sorrendben!

A tartósan beteg, idős vagy fogyatékossággal élő hozzátartozóikról gondoskodó otthonápolók számos esetben az egyetlenek, akik az ápolást, ellátást végzik, minimális segítségre számíthatnak, a nap 24 órájában teljesítenek szolgálatot lelkiismeretesen.

A legtöbben közülük már a koronavírus-járvány előtt is csak ritkán tudták elhagyni az otthonukat, nehézség volt számukra a hétköznapi, szükséges teendőket elvégezni. Pedig a vásárlás, az ügyintézés, a vizsgálatok nem maradhatnak el. Így az ápolók időről-időre kénytelenek kockázatot vállalni, használni a tömegközlekedést, idegenekkel érintkezni, nyilvános helyen megfordulni.

Az otthonápolásra szorulók a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartoznak, és sajnos több áldozat is ebből a körből került ki. Ezen gyermekek és felnőttek védelmét fokozná, ha az őket gondozó családtag már oltással védett lenne.

Megfontolandó szempont továbbá, hogy az ápolást végző esetleges megbetegedésével az ápolt ellátása is veszélybe kerülhet. Ha nincs olyan családtag, aki átvegye az otthonápoló munkáját, az ápolt, a jelenleg jóval leterheltebb állami ellátórendszerbe kell, hogy kerüljön, amit jelen helyzetben sokkal nehezebb megoldani, ezért mindenképpen jó lenne elkerülni.

Az elhúzódó járványveszélyben számukra az egyetlen megoldást a védőoltás jelenti.
Ezért kérjük a kormányt, hogy tegyék lehetővé, a védőoltásra regisztrált otthonápolók számára, hogy az oltási sorrendben előre kerülhessenek!

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!