Veszélyes üzem ne épülhessen a helyben lakók megkérdezése nélkül!

A helyben élőknek és az önkormányzatoknak is beleszólást kell adni abba, milyen veszélyes üzem valósulhat meg a környezetükben – javasolja az LMP.

Ungár Péter, a párt országos elnökségének titkára szerdai sajtótájékoztatóján Tetlák Örrsel, Érd LMP-s alpolgármesterével közösen állt ki azért, hogy a veszélyes üzemek létesítéséről szóló döntésbe beleszólást kapjanak azok, akik aztán együtt élnek majd annak környezetpusztító következményeivel.
Ungár Péter szerint már hozzáértő emberek véleménye sem szükséges ilyen egységek létesítéséhez, miután „a Fidesz úgy szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert”, hogy már környezeti hatástanulmányt sem kell készíteni.

Tetlák Örs azt kifogásolta, hogy míg szélerőművet jelenleg nem lehet lakott területtől 12 kilométeren belül építeni, a veszélyes üzemekre nem vonatkozik ilyen korlátozás.
Károsnak értékelte a jelenlegi gyakorlatot, amelyben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás címkéje mögé bújva bárhová telepíthet a kormány szinte bármilyen tevékenységet, a helyben élők beleegyezése nélkül.
Példaként egy sóskúti esetet hozott, amelynek ipari parkjába ugyanarra a telephelyre, de megbontva települne egy elektrolitüzem és egy oldószer-újrahasznosító. Trükközésnek nevezte ezt a megoldást, mert mint mondta, a két egység kibocsájtása együttesen már várhatóan meghaladja az egészségügyi és a környezetvédelmi határértéket.
Ráadásul a tárnokiak egyáltalán nem nyilváníthatnak véleményt a kérdésben, annak ellenére, hogy ők laknak majd a legközelebb az üzemekhez, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint csak a közigazgatási határon belülieket kell meghallgatni az ügyben – sérelmezte.

A benyújtott törvényjavaslat itt található.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!