Veszélyezteti a balatoni településeket a kormány által tervezett költségvetés

Számos település a Balaton régióban már idén megismerheti a csődközeli állapotot a kormány által elvont pénzek miatt. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja költségvetési módosító csomagjának egyik markáns eleme a helyi önkormányzatok forrás visszapótlása és a helyi gazdaságok támogatása. Zöldebb, szociálisabb és lokálisabb célokat kell szolgáljon az ország 2021. évi költségvetése.

Ebben az esztendőben központilag elvonták a gépjárműadó önkormányzati részét, az esztendő végéig felfüggesztették az idegenforgalmi adót és az utána járó állami támogatást is elvettek. A települések kilátásai a következő évre sem sokkal kecsegtetőbbek.

A kormányzat 2021. évre vonatkozó költségvetési tervezete szerint véglegesen elvonnák a gépjármű adó településeket érintő részét, valamint megszűnne az idegenforgalmi adó állami normatív támogatása is. Ezek az intézkedések teljes mértékben ellehetetlenítik a balatoni önkormányzatok működését, esélyt sem hagynak nekik a túlélésre. Több településen elmaradnak már erre az évre tervezett fejlesztések. Továbbá önrész híján a képességüket is elveszítik, hogy későbbi pályázatokon forrásokhoz juthassanak.

A kormány nem törődik a Balatonnal sem. Nem értik sem az ökológiai szükségleteit, sem a régió turisztikai és gazdasági fenntarthatóságát szolgáló igényeket, problémákat. Egyedül a Balaton régió lerablása a cél, ezért támogatnak „szálloda rezervátumok” építését, olyan beruházásokat, amelyeknek igazából nincsen helyi értéke, se jelentősége. Csak az adja a Balaton régió hozzáadott értékét, hogy gyönyörű a kilátás, de semmi egyéb. A vendégeknek nem kell kimenniük a szállodákból, nem fognak találkozni az omladozó és elszegényedő települések valóságával. Megkapnak minden szolgáltatást a kerítésen belül. Ez a gazdagok turizmusa, ahogy így nyaralnak bárhol a világban. Ha nem teszünk ez ellen, ez vár a Balaton régióra is.

Túlélésünk érdekében gazdaságunkat lokalizálni kell: helyben kell megtermelni alapvető szükségleteinket. Ennek részét képezi a lokális, mindenki számára elérhető turizmus fejlesztése is. Erre a célra az LMP plusz 470 milliárd forintot szánna. Visszapótolnánk az önkormányzatoktól elvett, szabadon felhasználható 200 milliárd forrásokat!

Kendernay János

az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!