Vissza a Balatont a magyaroknak!

Helyi civilek petíciót indítottak Balatonszemes utolsó kempingjének felszámolása ellen, amit az LMP-Magyarország Zöld Pártja is teljes mellszélességgel támogat.

Balatonszemes utolsó kempingje, a Hattyú kemping nem fogadja többé a magyar tenger partjára pihenni érkező vendégeket. Az eddigi tulajdonos, a BAHART ugyanis eladta a területet, ahol vélhetően rövidesen egy giga beruházás indul, és felépül egy luxus-apartmanház vagy egy szállodamonstrum. Ennek hozadéka az is, ami még szomorúbbá teszi a helyzetet, hogy a szabadstrand, amit eddig a kemping lakói és a helyiek közösen használtak, megszűnik, hogy magánstrand legyen belőle. De legalább a sétány marad mindenkié…

Korábban Balatonszemes igazi kemping-nagyhatalomnak számított: 4 népszerű kemping működött itt, mára pedig, a Hattyú bezárásával, egy sem maradt. A Hattyú hosszú éveken át teltházzal működött, rengeteg volt a visszajáró vendég is, egy igazi természetközeli közösség formálódott, akik itt töltötték az egész nyarat. Ez a közösség esik most áldozatául egy döntésnek, melynek megszületése elé az önkormányzat sem állított akadályt, és segítő szándékot sem mutatott a tiltakozó civilek irányába.

A helyi civilek összefogása azért jött létre, hogy megakadályozzák a balatonszemesi projekt kiemelt állami beruházássá nyilvánítását. Mert ha az megtörténik, akkor minden szabályt felülírva vagy megkerülve egy borzalmas monstrumot építenek a Balaton partjára. Azzal a helyi civilek is egyetértenek, hogy a kempingre ráfér a modernizálás, a felújítás, csak nem mindegy, hogy milyen formában. Az egyetlen jó megoldás az lenne, ha Balatonszemes Önkormányzata megszabná a beépítés feltételeit, az épületek méretét, funkcióját, és azt is, hogy a jelenlegi kemping-funkció megmaradjon.

A helyi civilek ügye és az általuk indított petíció mellé az LMP-Magyarország Zöld Pártja is teljes mellszélességgel odaáll. Mi már aláírtuk a petíciót, és mindenki mást is, aki egyetért a balatonszemesi civilekkel,ugyanerre kérünk.

Petíció: https://szabad.ahang.hu/petitions/civil-osszefogas-balatonszemes-utolso-kempingjeert

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
LMP-Magyarország Zöld Pártja társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!