Vitanapot tart az Országgyűlés az uniós források felhasználásáról

Várhatóan március 23-án vitathatja meg az LMP kezdeményezésére az Országgyűlés a következő hét évben az Európai Unióból érkező mintegy 18 ezer 500 milliárd forint felhasználását – mondta keddi online sajtótájékoztatóján a párt társelnöke. Schmuck Erzsébet kijelentette: a tét, hogy a forrásokból profitál-e az ország vagy csak néhányan gazdagodnak belőlük.

A politikus a legfontosabb feladatok közé sorolta a zöld átállást, az oktatás fejlesztését, a digitalizációt, a társadalmi kohézió növelését. Kijelentette: vélhetően ez lesz az utolsó jelentős uniós fejlesztési keret, így nem a Fidesz magánügye annak felhasználása.
Szerinte komoly reformokat kell finanszírozni belőle, hogy az ország szembe tudjon szállni a globális problémákkal.
Szólt a megújuló energiaforrások támogatásának szükségességéről, ami azonban nem jelentheti zöldmezős napelemparkok segítését. Szerinte háztetőkre szerelt napelemekhez kell hozzájárulni, valamint a szél- és a geotermikus energia széleskörű használatához.
A globális piacnak kiszolgáltatott gazdaság helyett egy ellenálló, hulladék nélküli gazdaságot kell kialakítani, amely kielégíti a hazai alapvető szükségletet – folytatta Schmuck Erzsébet.
A politikus a mezőgazdaságban is alapvető reformokat sürgetett, mert szerinte a magyar adófizetők jelenleg a Fidesz „hűbérurait” támogatják. Hozzátette: az ökológiai válságra is a helyben megtermelt, egészséges élelmiszer jelentheti a megoldást.
Schmuck Erzsébet szerint a vízgazdálkodás is rossz irányba halad, a kormány ugyanis a vízmegtartó, talajkímélő gazdálkodás helyett a vízkészleteket veszélyeztető öntözést „erőlteti”.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!