Vizes élőhelyeink nélkül nem tudunk alkalmazkodni a klímaváltozás okozta kihívásokhoz!

Vizes élőhelyeink nélkül nem tudunk alkalmazkodni a klímaváltozás okozta kihívásokhoz, nem tudjuk talpra állítani, az aszályok által sújtott, válságba sodródott magyar agráriumot. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a vizes élőhelyeink szándékos pusztítását!

A Vizes Élőhelyek Világnapján arra emlékezünk, hogy e területek –ártéri erdeivel, fajgazdag élővilágával – az ember túlélése szempontjából nélkülözhetetlen ökoszisztémák. Jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok megkötéséhez, az ország vízvisszatartásának fokozásához. Ha nem védjük meg e területeket, sőt, nem növeljük jelentős mértékben kiterjedésüket, nem tudjuk megállítani az ország kiszáradását, így nem tudjuk garantálni az ország élelmiszerbiztonságát sem. Ugyanígy kulcsszerepük van a lokális éghajlatszabályozásban, mely a klímaváltozás korában szintén kulcsfontosságú az életminőségünk megőrzéséhez. Az is szomorú tény, hogy az eddigi elhibázott vízgazdálkodás miatt országunk ártéri területeinek több mint 90%-át elvesztette már.
A Fidesz kormány azonban nem méri fel az ökológiai válság súlyosságát, és csak tovább tetézi a bajt, amikor a Fertő-tó vagy a Balaton partját luxusberuházások miatt tönkreteszi, amikor vízzabáló akkumulátorgyárakat telepít tömegével Magyarországra, amikor nem látja be, hogy az öntözés, a csatornázás és a folyóink környezetpusztító duzzasztása nem hogy megoldaná a vízválságot, csak tovább fokozza a bajt! Továbbra sem érti a kormány, hogy a folyómedrek árvízvédelmi célú szabályozása helyett újra helyet kell adni a víznek természetes környezetében, a tájban. Ez az egyetlen valódi megoldás!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a külső gazdasági érdekek kiszolgálását, és állítsa le az akkumulátorgyárak telepítését, a nagy tavaink tönkretételét, és forduljon végre az LMP által már régóta javasolt természetes vízmegtartó megoldások felé.

Dr. Keresztes L. Lóránt
a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!