Vizsgálatot követel a recski katasztrófa ügyében az LMP

Rendkívüli, azonnali és átfogó vizsgálatot vár az LMP – Magyarország Zöld Pártja Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a múlt heti recski katasztrófa és az ott engedélyezett bányanyitás között van-e összefüggés – mondta a párt frakcióvezető-helyettese szerdán, Budapesten online is közvetített sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté közölte, a nagy esőzések és a villámárvizek az emberi tevékenység és a klímaváltozás következménye.

Azonban Recsken, éppen a Hunyadi utca fölött nyitnak egy andezit-kőbányát. Ugyan még az előkészítő munkálatok zajlanak, de a megnövekedett forgalom, a gépek és a kőzetrepesztő robbantások zaja félelmet kelt a lakosokban – jelentette ki.

Hozzátette, többen már a bányanyitás engedélyezésekor felvetették: esőzések idején súlyos következménnyel járhat, ha letarolják az erdőt a hegy tetején, a lezúduló víz elmoshatja a felhúzott támfalat.

Kanász-Nagy Máté szerint még kérdés, hogy ez történt-e, szerinte a katasztrófavédelemért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek ki kell vizsgálnia, hogy a bányanyitásnak és az azzal járó természeti beavatkozásnak van-e köze a múlt csütörtöki katasztrófához.

Emlékeztetett, az LMP már vizsgálta a bánya engedélyezését is, számos kérdőjelet találtak, ám akkori felvetéseikre Lantos Csaba energiaügyi miniszter úgy reagált, hogy minden rendben van.

„Nem volt-e igazuk azoknak, akik fölhívták a katasztrófa bekövetkeztének kockázatára hetekkel, hónapokkal korábban a figyelmet?” – tette fel a kérdést a politikus.

A frakcióvezető-helyettes aláhúzta, már hétfőn elküldte ezzel kapcsolatos levelét írásbeli kérdés formájában Pintér Sándornak.

Múlt csütörtökön a heves esőzések miatt Mátraderecske, Ostoros, Bodony, Parád, Recsk, Gyöngyösoroszi és Gyöngyöstarján utcáin hömpölygő víz befolyt a pincékbe, kazánházakba, alagsorokba, garázsokba, és lakóházakat is veszélyeztetett.

Recsken az önkormányzat alkalmazottai a Tarna és a Balla-patak megemelkedett szintje miatt homokzsákokkal védekeztek a károk ellen, a Hunyadi úton a magas vízszint és a lemosódott sár miatt tizenhét ingatlanból negyvennyolc embert kellett kitelepíteni.

A heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarjánban két embert magával ragadott: az egyik áldozatot búvár, a másikat pedig hőkamerával felszerelt drón segítségével találták meg.

Kanász-Nagy Máté emlékeztetett, Recsken a katasztrófavédelem lezárta a sárlavinával betemetett Hunyadi utcát, a lakók azóta sem térhettek vissza otthonaikba.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!