Vonja vissza a kormány a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló rendeletet!

A környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló rendelet a magyar környezetvédelem rendszerének teljes leépítése – mondta Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerdán Budapesten azt követelve, hogy a kormány vonja vissza a rendelkezést.

Az ellenzéki politikus a bizottság nem hivatalos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a kormányrendelet alaptörvény-ellenes, alapvetően sérti a magyar nemzeti érdekeket, és gyakorlatilag végleg leépíti Magyarországon a környezetvédelem rendszerét, illetve annak lehetőségeit.

Keresztes László Lóránt szerint a rendelet a „szennyező akkumulátorgyárakat” vagy bármely más egyéb szennyező üzemet mentesítheti a különböző környezetvédelmi bírságok megfizetése alól, továbbá megadja a lehetőséget arra, hogy elkerüljék súlyos jogsértés, szennyezés esetén a gyárbezárásokat.

Az LMP-s politikus közölte, nem ért egyet Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábbi közleményével, miszerint a Dunaferr megmentése volt a jogszabály célja.

Elmondta: azért tartotta szükségesnek a témában a fenntartható fejlődés bizottság összehívását, hogy meghallgassák az energiaügyi minisztert és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert jogalkotási szándékukról, valamint az ülésre meghívott civil szervezetek, szakértők szembesíteni tudják a kormány tagjait az elfogadott rendelkezések lehetséges következményeivel. Azonban az ülésen az egyik miniszter sem jelent meg, amelyet Keresztes László Lóránt felháborítónak nevezett.

Tájékoztatása szerint elnökként az ülésen ismertette Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója állásfoglalását, amelyben az elfogadott rendelkezés kockázatairól értekezett, majd felszólaltak civil környezetvédő és természetvédelemmel foglalkozó szervezetek, akik szintén kritikákkal illették a jogszabályt.

Az LMP-s politikus tudatta: beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy semmisítse meg „ezt a gyalázatos rendelkezést”.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!