Vonják vissza a szennyező cégeket mentesítő kormányrendeletet

Az LMP a szennyező cégeket mentesítő kormányrendelet visszavonását követeli, az ugyanis az ellenzéki párt szerint továbbra is hatályban van és akár az akkumulátorgyárakra is alkalmazható.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke kedden online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: hazudik a kormány, amikor azt állítja, hogy a Magyarországon működő akkumulátorgyárak és más veszélyes üzemek szigorú szabályok betartásával működnek.

A politikus kijelentette: a kormányrendelet arról szól, hogy egy szerződés megkötésével, szerinte politikai döntéssel bármely szennyező cég mentesülhet a szennyezés jogkövetkezménye alól. Aláhúzta: a jogszabályt az ígéret ellenére sem módosították, nem korrigálták.

Kitért arra is, hogy a rendelet a már folyamatban lévő jogügyletek, kiszabott bírságok esetén is érvényesíthető. Keresztes László Lóránt ezért tisztázná, hogy például a gödi szennyezésnél vagy a nemrég bezárt bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó esetében kívánják-e alkalmazni a jogszabályt.

Az LMP meggyőződése, hogy amíg hatályban van a kormányrendelet, addig bármelyik cég megúszhatja a bírságot – mutatott rá. Jelezte: továbbra is a rendelet visszavonását követelik.

Keresztes László Lóránt szólt arról is, hogy a tiltakozó helyi civilek mellett az akkumulátorgyárak ügyében megszólaltak zöldszervezetek is, hiába. A kormány nem vette figyelembe a többi között a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Tudományos Akadémia egyik bizottságának véleményét sem.

Összegzése szerint a jövőért érzett felelősség a legkevésbé sem érvényesül a kormány iparpolitikájában, a kabinet folyamatosan az idegen akkumulátorgyártók és más ipari szereplők érdekeit képviseli.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!