Zöld jelzést kell adni a szélenergiának

Zöld jelzést kell adni a szélenergiának, amely az egyik legfelhasználhatóbb zöldenergia a világon, Magyarországon azonban „gyerekcipőben” van a használata – mondta az LMP szóvivője vasárnap, online közvetített sajtótájékoztatóján.

Süveg Anna szerint a Fidesz-kormányok már 13 éve tudatosan akadályozzák a szélerőművek elterjedését. Legutóbb viszont a kormányfő a szélenergia mellett foglalt állást – utalt Orbán Viktor miniszterelnök október végi rádióinterjújára. „Ha a szélenergia támogatása már miniszterelnöki szintű, miért vannak még mindig érvényben a szélerőművek létesítését ellehetetlenítő szabályok?” – fogalmazta meg kérdését az ellenzéki párt szóvivője.

A politikus hangsúlyozta, zöld jelzést kell adni a szélenergiának, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja hatodik alkalommal is benyújtja az Országgyűlésnek a szélerőmű-létesítés tiltásának feloldásáról szóló határozati javaslatát.

Konkrét javaslataik arra vonatkoznak, hogy 12-ről 1 kilométerre csökkentenék a települések védőtávolságát, amelyen belül nem lehet szélerőművet telepíteni és eltörölnék a szélturbinák teljesítményére és magasságára vonatkozó „értelmetlen korlátozásokat”. Ezzel megnyílna az út a szélenergia érdemi hasznosítása és ezáltal a klímabarát energiatermelés előtt – tette hozzá a szóvivő.

„Ha Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP valóban komolyan gondolja a zöldátállást és megint nem csak trükközni akar, akkor kötelessége támogatni az LMP javaslatát” – mondta Süveg Anna.

Kiemelte, fontos az ország energiafüggetlenségének megteremtése, ezért is tartják elfogadhatatlannak, hogy a miniszterelnök Azerbajdzsánnak igyekszik kiszolgáltatni Magyarországot a szélenergia területén.

Süveg Anna rámutatott, Magyarország alkalmas a szélenergia kiaknázására: a modern, 150 méter magas turbinákat az ország 90 százalékán gazdaságosan lehetne üzemeltetni és még állami támogatásra sem lenne szükség.

Ezért az LMP elvárja, hogy a kormány mondja fel az azeri vezetékkel kapcsolatos megállapodást és oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő „értelmetlen tiltásokat”.

„Kezdjük végre el a zöldátállást, de ne ezer kilométerről hozzunk megújuló energiát, hanem termeljük azt meg Magyarországon!” – szólított fel Süveg Anna.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!