Zuhan a nyugdíjak vásárlóértéke, a kormány cserbenhagyta az időseket

A kormány azt ígérte, hogy a megtartja a nyugdíjak vásárlóerejét és legalább az inflációval emelik a nyugdíjakat. Ezzel szemben a nyugdíjak a hamarosan érkező nyugdíj kiegészítéssel is csak 4,8 százalékkal nőnek, ami messze elmarad a 6,5 százalékos inflációtól. A Fideszre nem számíthatnak a nyugdíjasok, kormányváltás után az új kormány igazságot szolgáltat az idős embereknek.

A legújabb adatok szerint októberben rekord magas 6,5 százalékos volt az infláció. Különösen az alapvető élelmiszerek ára nőtt robbanásszerűen, például az étolajé 30, a margariné 19, a liszté 13, a baromfihúsé 9, a péksüteményeké és kenyéré 8 százalékkal. Az áremelkedést megint az idősek sínylik meg a legjobban, akiknek a fogyasztói kosarában az élelmiszer az egyik legsúlyosabb tétel. Ez pedig azt jelenti, hogy az infláció teljesen elviszi az érkező nyugdíjkiegészítést.

Ha a kormány megbecsülné a nyugdíjasokat, akkor jövő évi nyugdíjak 3 százalékosra tervezett emelését felülvizsgálná, és módosítaná a költségvetési törvényt a valós inflációs várakozásoknak megfelelően, hogy ne kelljen a nyugdíjasoknak megint egész évben még az inflációt sem követő nyugdíjakból élniük, és ezért ne szegényedjenek el még jobban.

Az LMP tisztában van azzal, hogy a Fidesz nem fog korrigálni, ezért a jövő tavaszi kormányváltás után fogja az új kormány megnyugtatóan rendezni a nyugdíjak helyzetét.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!