Kőbányából szivacsvárost!

A klímaváltozás következtében a villámárvizek és az aszályos időszakok váltakozása egyre gyakoribb lesz Kőbányán is, ezért át kell alakítanunk a kerület infrastruktúráját. Olyan fejlesztésekre van szükségünk, amelyek felfogják a kerületre hirtelen rázúduló vizet, azt a talajban tárolják, növényzettel kötik meg, és csak lassanként eresztik ki az egyre értékesebbé váló erőforrást. Így egyszerre marad járható az utca, és közben spórolunk is.

Alkalmazandó módszerek:

Stockholm faültetési rendszer alkalmazása

Ezt a speciális faültetési rendszert Stockholm városában fejlesztették ki, aminek lényege, hogy a fák alatti szerkezeti talaj megfelelő tápanyagot és fejlődési lehetőséget biztosít a növényeknek. A rendszer nagy hangsúlyt fektet az esővíz elvezetésére, mivel a lehullott csapadék nem a csatornába ömlik, hanem bekerül a talajszerkezetbe, ahonnan a fák ezt magukba szívják. Egy fa vízvisszatartási ereje elérheti az 5 000 liter vizet is.

Esőkertek létrehozása közterületeken

Az esőkert gyakorlati haszna a lehullott csapadék felfogása, tárolása és szűrése. Ezeket a kerteket kis területen, szinte nagy szilárd burkolatú felület mellett létre lehet hozni, és a fenntartásuk is költséghatékony. Emellett esztétikai élményt is adnak, pár példa azokból a növényekből, amiknek ideális lakóhely az esőkert: levendula, sásliliom, tollbuga.

Miyawaki erdő telepítése

Akira Miyawaki japán botanikusról kapta a nevét ez a városi környezetben létrehozható, néhány tíz négyzetméteren létrehozott egészen sűrű növénytársulás, négyzetméterenként átlagos 3 cserjével. A módszer lényege, hogy a sűrű ültetés hatására a cserjék versenyeznek a fényért, így évente akár egy métert is nőhetnek. A vízvisszatartás mellett a levegő minőségét is javítják, a madarak otthonául szolgálnak.

Aláírásommal támogatom, hogy a döntéshozók tegyék meg a szükséges fejlesztéseket annak érdekében, hogy esős időben ne öntse el a víz Kőbánya fontos közlekedési útvonalait és az önkormányzat alkalmazzon zöld városfejlesztési megoldásokat az egyre szélsőségesebbé váló időjáráshoz való alkalmazkodásban!