A kormány megsemmisítené Budapest zöld aranytartalékát a külföldi ingatlanspekulánsok érdekében 

Önmagában is botrányos, hogy az érintett kerületek és a főváros polgárainak megkérdezése nélkül, akaratuk ellenére akarnak egy luxus-negyedet építeni Rákosrendezőn. Ám ez a terület Budapest zöld aranytartaléka és klímavédelmi területe is. A beépítettségtől szenvedő belvároshoz legközelebb eső olyan nagy terület, amit rekreációs célra lehetne kialakítani. Márpedig a klímaválságban a nagy összefüggő zöldterület nem luxus, hanem alapvető létszükséglet.

Rákosrendező furcsa módon ma az ország legzöldebb rozsdaövezete, ezért a közpark és növénytömeg növelését célzó „fejlesztés” lenne szerencsés a területen, ha szeretnénk Budapestet a fokozódó klímaválságban is élhetőnek megtartani. Mellékfunkcióként klímasemleges, kis léptékű bérlakások épülhetnének a terület szélén, illetve a szükséges közösségi közlekedésfejlesztések lehetne megvalósítani.

Egy betonnal és üveggel teleépített, energiazabáló hőszigetet képező felhőkarcolós negyed merénylet a környezeti értékek, a helyiek érdekei és a jövőnk ellen. Ráadásul mindez semmiért: csak a luxusban élő felső 1% igényeit szolgálná ki. Rémisztő példa a Belgrádban hasonlóan korrupt körülmények között megvalósult negyed, minden döntéshozónak intő jelként kellene figyelembe vennie. Nyilvánvaló, hogy az olajállamok nem tudják hova tenni irdatlan pénzüket, amit a környezetpusztító és klímagyilkos olaj- és gázkitermeléssel keresnek, és keresik ennek helyét. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint viszont Magyarországnak nem eme spekulatív tőke kiszolgálását kellene első helyre helyeznie, hanem természeti értékeinek védelmét és polgárai jólétének növelését, megvédését a klímaválságban.  

az LMP budapesti elnöksége

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!