A kormány ne csak üres szavakkal gondoskodjon az idősekről!

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a napokban egy rendezvényen elmondta, hogy a társadalomnak gondoskodnia kell azokról, akik a jól megérdemelt pihenőéveiket töltik. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja bizakodva tekint az államtitkár szavaira, hiszen hosszú évek óta követeljük a kormánytól, hogy azonnal cselekedjen a gondoskodási válság felszámolása érdekében.

Amennyiben a kormány valódi segítséget kíván nyújtani, akkor elfogadja az LMP képviselőcsoportja által már sokadjára benyújtott határozati javaslatokat, melyekben kezdeményezzük a szociális dolgozók bérének azonnali 50%-os emelését és az otthonápolási díj minimálbér szintjére elését is. Az üres ígéretek helyett elvárjuk, hogy a szociális intézményekben mihamarabb növeljék meg a férőhelyeket, hiszen nem ritka Magyarországon, hogy egyes intézményekben a rendelkezésre álló férőhelyek háromszorosa a várólista. A kormány magára hagyta az időseket, és a gondoskodás felelősségét a családra hárította, ami egyszerűen elfogadhatatlan.

A gondoskodási válság kihat a munkaerőpiacra is, hiszen a szeretteiket gondozók kiestek a munkaerőpiacról, miközben a kormány olcsó külföldi vendégmunkásokkal tölti fel azt.
Egy jóléti államnak valóban kötelessége gondoskodni azokról, akik rólunk gondoskodtak, azonban az Orbán-kormány eddig csak mélyítette a válságot, melyet szavak szintjén már lehetetlen megoldani.

Hohn Krisztina,
az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!