A napenergia fejlesztése helyett Putyint finanszírozza a Fidesz!

A kormány nem tartotta be ígéretét a napelem-fejlesztés kapcsán. Míg Gulyás Gergely korábban kijelentette, hogy könnyíteni fognak az egyéni felhasználok helyzetén és könnyebb lesz a megtermelt napenergiát feltölteni a rendszerbe, addig most Lantos Csaba energiaügyi miniszter szavaiból kiderült, a kormány döntése értelmében ellehetetlenítik azt. Az LMP követeli a hálózati csatlakozási stop azonnali feloldását a háztartási napelemeknél! Ennek érdekében Magyarország Zöld Pártja a mai napon határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

A kormány mérhetetlen felelőtlensége, hogy az elmúlt tíz évben nem tett semmit a villamosenergia-hálózat érdemi fejlesztése érdekében, nem tette alkalmassá azt nagyobb mennyiségű megújuló energia zökkenőmentes betáplálására. Hanyagságával azokat hagyta cserben a kormány, akik elkötelezettek a zöld fordulat iránt. Akik időt, pénzt nem sajnálva beruháznak a napelemek telepítésébe, és segítik ezáltal az országot az energiatakarékossági és klímacélok, valamint az orosz energiahordozóktól való függetlenedésünk elérésében.

Az LMP követeli, hogy azoknál a háztartási méretű napelemes rendszereknél, ahol nincsen technológiai akadálya, engedélyezzék újra a hálózati csatlakozást, és ne tiltsák a visszatáplálást. Azoknál a háztartási kiserőműveknél pedig, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését. Sürgősen kezdődjön meg a villamosenergia-hálózat fejlesztése, hogy hosszú távon is biztosított legyen a napelemek hálózatra kapcsolása. Ezt a problémát a kormánynak európai uniós forrásokkal, vagy a nélkül, de meg kell oldani, különben energiabiztonságunkat kockáztatja.


LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!