Az idős  hozzátartozóikat otthon ápolók is megérdemlik a tisztességes támogatást

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja üdvözli a kormány bejelentését, miszerint a gyermekek otthongondozási díja emelkedik az év elejétől. Az LMP azonban felszólítja a kormányt, hogy a GYOD emelésével egyidejűleg nem feledkezhet meg azokról sem, akik az állam helyett maguk ápojlák otthon idős, beteg hozzátartozóikat, azaz nem gyermeküket, és mindösszesen hetvenezer forint támogatásban részesülnek havonta.

Magyarországon jelenleg gondoskodási válság van, mely létezéséért nagyban felelnek az Orbán-kormányok. Az állam a családokra hárította a gondoskodási feladatokat, melyet azonban anyagilag nem támogat még az elfogadható mértékben sem. Rengetegen kényszerülnek arra, hogy hivatásukat feladva kötelességtudatból otthon maradjanak szeretteikkel, az intézményi várólisták hossza pedig tovább nő. 

Az LMP szerint a szeretteiket otthon gondozók támogatásának el kell érnie legalább a minimálbér összegét, mely nem valódi költségvetési tétel, ezért is érthetetlen annak visszatartása. Ezzel egyidejűleg mihamarabb bővíteni kell a szociális intézmények számát, illetve a párt azonnali béremelést sürget a szociális szférában.

Az idősgondozás a demográfiai mutatók miatt egyre nagyobb állami feladat lesz, nem lehet ezt végtelenségig a családokra terhelni. 

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!