Az LMP és a Védegylet az Európai Bíróságig is elmegy a CATL környezethasználati engedélyének visszavonása érdekében

A Debreceni Törvényszék megszüntette a CATL környezethasználati engedélyének visszavonása érdekében indított pert azzal a nonszensz indoklással, hogy a Védegyletnek nincs joga ilyen pert indítani.

A Védegylet és az LMP – Magyarország Zöld Pártja azért támadta meg a Debrecenben megépíteni tervezett CALT-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak ki sem szabadott volna adnia. Az engedély, amely ellen többtucat kifogást emelt a két szervezet, egybek mellett nem vizsgálja a gyár környezeti kibocsátásainak, valamint a teljes beruházás környezeti hatásainak vizsgálatát, és hiányos a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata is.

A Törvényszék ezek felett szemet hunyva, a nemzetközi jogot és hazai joggyakorlatot egyaránt sértő módon, egyszerűen megvonta a Védegylettől a perelési jogát. Magyarország szinte mindenben távolodik Európától, most ehhez hozzájön a környezeti jogérvényesítés is, hiszen az EU-ban ezzel ellentétes a tendencia, és széleskörűen biztosított a jogorvoslathoz való jog.

A Védegylet és az LMP, mint az akkumulátorgyárak elleni tiltakozás éllovasa, az Ítélőtáblához fellebbeznek, továbbá igénybe fogják venni az összes jogorvoslati lehetőséget, beleértve a Kúriát, az Alkotmánybíróságot, az EU Bíróságánál eljárás kezdeményezését, valamint az ENSZ genfi székhelyű Jogkövetési Bizottságáig is elmennek, ha szükséges.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!