Az LMP ezermilliárd forintot csoportosítana át gyermekvédelemre

Az LMP ezermilliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben gyermekvédelemre annak érdekében, hogy minden gyermek méltó körülmények között nevelkedhessen.

Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője pénteki online sajtótájékoztatóján ismertette: javaslatukban megdupláznák a családi pótlékot, az egyszülős családok támogatását 150 százalékkal emelnék és inflációkövetővé tennék, hogy ne szegényedjenek el a családok és emiatt ne kelljen gyermekeket kiemelni onnan.

Hangsúlyozta: a gyermekvédelem legfontosabb szereplői az önkormányzatok, ők működtetik az intézmények jelentős részét. Az LMP valamennyi vonatkozó normatívát megemelné, így a gyermekvédelemben dolgozók béralapú támogatását száz százalékkal növelnék és azt szintén inflációkövetővé tennék.

A szünidei gyermekétkeztetés támogatását szintén száz százalékkal emelnék, a nevelőszülői járandóságot megdupláznák. Ha az ő megélhetésük nincs biztosítva, akkor annak a gyermekek látják a kárát – indokolta javaslatukat. Az LMP felújítaná a lakásotthonokat és újakat is létesítene, e célra 50 milliárd forintot különítenének el. Sürgősen be kell vezetni továbbá a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot azokban a munkakörökben, ahol fiatalkorúakkal, gyermekekkel foglalkoznak, beleértve a nevelőszülőket is – sorolta.

Kitért arra is, hogy a pedagógus segítők, iskolai szakemberek számát növelni kell. A bérük legalább ötven százalékos emelésére is szükség van, és tovább kell növelni a tanárok, tanítók bérét is, világos, vonzó előmenetelt kell biztosítani számukra.

Az ellenzéki párt az intézkedések fedezetéül a többi között 160 milliárd forintot csoportosítana át a Miniszterelnöki Kabinetirodától, 131 milliárdot az akkumulátor-beruházásoktól vonnának el és más „felesleges kiadások” csökkentését, tartalékok átcsoportosítását is kezdeményezik.

Az LMP elvárja, hogy a parlamenti frakciók ne csak szavakban, hanem tettekben is álljanak a gyermekvédelem mellé – hangsúlyozta. Értékelésük szerint a gyermekvédelem a kormány egyik legfőbb szlogenje, de „üres politikai terméknek” bizonyult. Miközben azt harsogják, szülessen minél több gyerek, a már megszületettekről nem akarnak gondoskodni – mondta Süveg Anna.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!