Az MNB is titkolja, mennyi pénzt vettek vissza a bankok a CSOK feltételeit nem teljesítőktől

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz, melyben arról érdeklődött, hogy 2016 és 2022 között évenkénti bontásban mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a hitelintézetek. Ez azért fontos közérdekű adat, mert ez mutatja meg pontosan, mennyi pénzt vett vissza az állam azon családoktól, akik közben elváltak, vagy nem teljesítették az állam által elvárt gyerekvállalást.

Az MNB válaszában azt állítja, hogy kiemelten foglalkozik az otthonteremtési- és családtámogatási programok követésével, de mint kiderült annyira nem kiemelten, hogy különösebben fontosnak gondolnák számon tartani, hány magyar ember megy tönkre, mert akár önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a CSOK feltételeit, és az állam visszaveszi tőlük a támogatást. A Nemzeti Bank tehát nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre és azt állítja, hogy nem összesítik, mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a bankok.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint bűnös mulasztás, ha az MNB ilyen fontos adatot nem tart számon, vagy eltitkol. Másrészt az LMP határozottan úgy gondolja, hogy nincs joga a politikának beleszólni, és elvárásokat megfogalmazni, hogy mi történjen az emberek hálószobájában. Az államnak nincs joga visszavenni már megítélt támogatásokat.

A kérdést itt olvashatják: https://www.parlament.hu/irom42/06253/06253.pdf

A választ itt olvashatják: https://www.parlament.hu/irom42/06253/06253-0001.pdf


Süveg Anna,
az LMP szóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!