Érje meg napelemet tenni minden tetőre!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a napelemstop kivezetésére és egy új elszámolási rendszer bevezetésére, mely szerint megszűnne a háztartási napelemes rendszerek hálózati visszatáplálási tilalma azokon a területeken, ahol a villamosenergia-hálózat alkalmas a napelemek által termelt villamos energia fogadására.

Az LMP ugyanakkor a 2024. január 1-től érvényes új elszámolási rendszert úgy alakítaná ki, hogy a kormány eredeti ígéretének megfelelően a meglévő napelemes rendszerek maradnának az éves szaldóelszámolásban a telepítéstől számított 10 évig, az új napelemeknél pedig a bruttó elszámolásban korrekt átvételi árakat határozna meg, amelyek biztosítanák a 2024-től telepített rendszerek megtérülését is. Követeljük, hogy az új elszámolási szabályok kidolgozásába vonják be a szakmai és civil szervezeteket is.

Mint ismert, az LMP régóta sürgeti a komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot, amelyben egy-egy háztartás akár 10 millió forint értékű vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes hitelt kapna lakása mélyfelújításához, a támogatás a szigetelésen túl pedig felhasználható lenne megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, így napelemes rendszerekre is.

Elfogadhatatlan az, hogy miközben termőföldeket elfoglalva több nagyszabású napelempark is működik hazánkban, nyereséget termelve a – gyakran külföldi – tulajdonosoknak, addig a kormányzat szinte bünteti a klímatudatos és felelős öngondoskodást a háztartások esetében. A napelemeknek elsősorban a tetőn van a helyük, a nagyvállalatok profittermelése helyett a családok rezsiköltségeinek csökkentését és a klímavédelmi célokat kell, hogy segítsék. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezért fog küzdeni.

Szendefy Mária,
az LMP Országos Elnökségének tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!