Reagálás Szijjártó Péter nyilatkozatára 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországra már nem pusztán összeszerelő-üzemként tekintenek a multinacionális vállalatok. A miniszter valósággal nem találkozó állítása egyben egy beismerő vallomás is.

Önmagában az, hogy Szijjártó Péter szerint már nem tekintenek összeszerelő-üzemként Magyarországra a multinacionális vállalatok egy beismerő vallomás a Fidesz-kormány gazdaságpolitikájáról, hiszen maga is elismeri ezzel, hogy eddig csak és kizárólag akként tekintettek Magyarországra és a magyar munkaerőre. 

Másrészről viszont valótlanságokat állít a miniszter. Az autóiparnak nem csak az exporthányada 90%, amivel a miniszter büszkélkedik, hanem az importhányada is hasonlóan magas, és szigetszerűen működik a magyar gazdaság testében, a Magyar Nemzeti Bank megállapítása szerint is. 

Azaz összeszerelő üzem vagyunk. Ráadásul az autóipar nem teremtett magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket sem. Ezt adatokkal alátámasztott elemzések mutatják: a feldolgozóiparban a tudásintenzív munkaerő aránya 2009 és 2022 között nem nőtt az igen alacsony 13% százalékról, ezzel most 20. helyen vagyunk az EU-ban. A helyzet a kormány akkumulátorgyarmatosítási törekvéseitől – a gyárak termelési jellemzőiből fakadóan – sem fog megváltozni. Csak az összeszerelő-üzem mellett még veszélyeshulladék-telepet is csinálnak az országból. 


LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!