Részsiker a szélenergia terén

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja üdvözli a társadalmi egyeztetésre kiadott új szélenergia csomagot, amely szerint 2024-től nem lesz jogi akadálya a szélerőművek telepítésének Magyarországon, ugyanakkor ennél jóval ambiciózusabb lépésekre van szükség a teljes áttöréshez.

Az LMP sikernek tekinti, hogy az új tervezetbe belekerültek a párt határozati javaslatának fontos elemei: eltörlik a szélerőművek 2 MW-os teljesítménykorlátját és 100 méteres magassági korlátját és a települési önkormányzatok dönthetnek, hogy a területükön engedélyezik-e a szélerőművek létesítését. Ha igen, akkor a helyi építési szabályzatokban kijelölhetnek magasépítmények telepítésére alkalmas övezeteket, ahova szélerőművet lehet építeni. Megszűnik a nehézkes pályázati rendszer és a kormány nem korlátozza rendeletben az egy évben kiadható szélerőmű engedélyek számát és a szélerőművek teljesítményét. Szintén fontos döntés, hogy végre nem csak 12 kilométeren túl lehet a településektől szélerőművet telepíteni, hanem csupán 700 méterre és előremutató, hogy természetvédelmi területen továbbra is tilos az ilyen energiatermelők építése.

Rossz lépés, hogy olyan ipari övezetbe, ahol volt, vagy lesz kiemelt beruházás, akkor is lehet szélerőművet építeni, ha 700 méternél közelebb van a település belterületéhez. Az LMP szerint bele kell venni a szabályozásba, hogy a szélerőművek a települések belterületén ne okozhassanak 35 dB-nél nagyobb zajterhelést, ne lehessen szélerőművet telepíteni az ökológiai hálózat 1 kilométeres védőzónájában és ne lehessen szélerőműveket telepíteni erdőkben, vízfelületeken és azok 250 méteres védőzónájában.

Lantos Csaba azt nyilatkozta, hogy az új szabályozás ellenére 2029 előtt nem épülhetnek szélerőművek, mert nincs elég szabad kapacitás a közép- és nagyfeszültségű hálózaton, az LMP viszont azt várja, hogy 2026-tól épüljenek meg az első új szélerőművek: 2 év elég a tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre. Szabad hálózati kapacitást pedig teremtsen a kormány, akár naperőművek rovására is. A kormány 2030-ra mindössze mindössze 1 GW szélenergia kapacitást tervez, de ennek legalább négyszeresére, 4 GW-ra lenne szükség. Erre azért is van szükség, hogy ne legyen túlzottan napenergia-központú a megújulóenergia-mix. A szélenergia jól kiegészíti a napenergiát, a vegyes mix összesített termelési ingadozása pedig kisebb.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!