Titkosszolgálati eljárás nem írhatja felül a választói akaratot

A Momentum Mozgalom parlamenti frakciója olyan határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amelyben követelik a miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágítását. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja határozottan nem támogatja a liberális párt javaslatát. 

Álláspontunk szerint a választójog – az éppen hatályos Alkotmánytól függetlenül – egészen tragikus korlátozása lenne a Momentum javaslata, és radikálisan ellentmondana a demokratikus jogállamban a népfelség elvének: így ugyanis a szakszolgálat eljárása felülírná a választók akarát azzal, hogy elgáncsolja egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök vagy akár egy országgyűlési képviselő kinevezését nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva. 

A passzív választójog – tehát a választásokon indulás joga – mindenkit megillet, aki törvény vagy jogerős bírósági ítélet ebben nem korlátoz. A Momentum felszínes és finoman szólva sem túl jól átgondolt javaslata tehát nem a jelenlegi miniszterelnök ellen irányul, hanem minden olyan magyar állampolgár ellen, aki szeretne indulni a választásokon. Joggal merül fel a kérdés továbbá, hogy a választásokon való indulás melyik fázisában lépne életbe a nemzetbiztonsági átvilágítás, miért nem valamennyi országgyűlési képviselőre vonatkozik a javaslat, és egyáltalán: ki kezdeményezné a miniszterelnök átvilágítását. 

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi kormány működésében számos olyan ügy van, ami felvet nemzetbiztonsági aggályokat, de ezekre bizonyosan rossz megoldás a Momentum javaslata, hiszen ha a demokratikus alapértékek alapvetések számunkra, akkor nem a titkosszolgálatokat használjuk arra, hogy a politikai legitimációt megtorpedózzuk: volt ilyenre példa a magyar történelemben, ne azokat akarja visszahozni egy ellenzéki párt. 

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!