Válások miatti CSOK-visszafizetés: a kormányhivataloknál sincs adat 

Ungár Péter frakcióvezető a Kormánytól, illetve a Magyar Nemzeti Banktól kapott elutasító válaszokat követően közérdekű adatigényléssel fordult a budapesti és vármegyei kormányhivatalokhoz azért, hogy kiderüljön: vezet-e bárki a magyar államnál kimutatást arról, hogy hány CSOK-visszafizetés és/vagy büntetőkamatozás történik a válások miatt. A beérkező válaszok alapján a főispánok sem vezetnek ilyen nyilvántartást. Az LMP a NAIH-hoz fordul. 

A kormányhivatalok arra hivatkoznak, hogy ők, mint állami szerv nem is tudják a közérdekű adatigénylést teljesíteni, mert egyáltalán nem kezelnek ilyen adatot. Mindez annak a fényében különösen meglepő, hogy a CSOK-ról szóló kormányrendelet értelmében a kormányhivataloknak fontos feladataik vannak a hitelek módosítása vagy felmondása esetén. 

A kormányrendelet értelmében ha pl. egy támogatott személy a visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a bank a visszafizetés érvényesítése miatt a kormányhivatalhoz fordul. De van feladata a válófeleknek is, hiszen a jogszabály értelmében a házasság felbontásáról szóló jogerős bírósági döntést 30 napon belül be kell jelenteniük a kormányhivatal felé. De ugyanúgy a kormányhivatalnak van hatásköre akkor, ha lakáseladás és a CSOK-hitel módosítása történik: ebben az esetben a kormányhivatal hagyja jóvá az eladási szándékot. 

Mindezek fényében tehát különösen meglepő, hogy a kormányhivatalok állításuk szerint nem gyűjtenek a fentiekre vonatkozó adatokat. Ezért Ungár Péter beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke felé, és kérte, hogy folytasson le adatvédelmi vizsgálatot az ügyben. 

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!