Ideje, hogy véget vessünk az akkumulátorgyártó cégek ámokfutásának!

A komáromi és a gödi eset újra rámutatott, hogy azonnali lépéseket kell tenni az akkumulátorgyárak – vagy egyéb ipari tevékenységek – által okozott rendszeres környezetszennyezés, és a dolgozók életét veszélyeztető üzemi balesetek alapos kivizsgálása és megelőzése érdekében. Ezért Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának (FFB) LMP-s elnöke április 16-ra rendkívüli ülést hívott össze az iparággal kapcsolatos problémák kivizsgálására, Szijjártó Péter és Pintér Sándor miniszterek rendkívüli meghallgatására.

Miután pár nappal ezelőtt a komáromi SK akkummulátorgyárból kellett nyolc embert mérgezéses tünetekkel kórházba szállítani, most a Greenpeace számolt be arról, hogy a gödi Samsung gyár közelében az akkumulátorgyártásban is használt magzatkárosító oldószert (NMP) találtak a földekre ömlő szennyvízben. A szervezet még február végén egy csőtörésnél vett mintákat az üzem melletti termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből, és tájékoztatásuk szerint a laboratóriumi vizsgálat a vízmintákban jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű, súlyosan egészségkárosító NMP-oldószert mutatott ki.

Keresztes László Lóránt feljelentést tesz a gödi szennyezés ügyében, elvárjuk a hatóságoktól, hogy derítsék ki a szennyezés forrását.

Az egymást érő üzemi balesetek és rendszeres környezetszennyezéses esetek rávilágítanak, hogy az akkumulátorgyártás szabályozási környezetével és a technológiával is rendszerszintű problémák lehetnek. Ezért az a minimum, hogy a kormányzat választ ad rá, milyen azonnali lépéseket tervez az emberek és környezetünk védelme érdekében.

Ezért Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának (FFB) LMP-s elnöke kezdeményezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter felé, hogy a kormány bizottsági meghallgatáson számoljanak be a tervezett lépésekről. Szijjártó Péter személyesen tett rá ígéretet, hogy a nyitottak az ülésen való részvételre, melyre meghívást kaptak a két minisztérium mellett a környezetvédelemért és katasztrófavédelemért felelős kormányzati szereplők, és az akkumulátorgyártó cégeket tömörítő szakmai szervezet is.

Dr. Keresztes László Lóránt videóját a témában itt láthatják:

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!