LMP: minél hamarabb tárgyalni kell a Volán dolgozóival

Érdemi bérrendezéssel le lehetne küzdeni a „krónikus munkaerőhiányt” a közösségi közlekedésben – mondta az LMP országgyűlési képviselője szombaton, online sajtótájékoztatón. 

Bakos Bernadett szerint a kormány nem becsüli meg kellően a tömegközlekedésben dolgozókat, akik „nagyon fontos közfeladatot látnak el, ráadásul a felelősségük is óriási”.

Az ellenzéki képviselő az mondta, az elmúlt időszakban a szakszervezetek és a MÁV-Volán dolgozói kifejezték elégedetlenségüket, mivel az infláció miatt „elképesztő reálbércsökkenést szenvedtek el”.

A tárgyalások csak lassan folynak, eközben december 10. és 11. között a Volán dolgozói sztrájkba kezdtek – emlékeztetett Bakos Bernadett. Véleménye szerint a MÁV és a Volán dolgozói egyre rosszabb körülmények között kénytelenek ellátni a munkájukat, pedig a közösségi közlekedés a legzöldebb közlekedési mód.

Az LMP álláspontja szerint eleget kell tenni a szakszervezetek követeléseinek, figyelembe venni az infláció „berobbanását”, és a MÁV-Volán csoport munkavállalóinak legalább 15 százalékos, illetve minimum 70 ezer forintos bérfejlesztést kell biztosítani, valamint 50 ezer forintra kell emelni a lojalitási jutalom mértékét – fejtette ki az LMP-s képviselő. Kijelentette: minél hamarabb el kell kezdeni a tárgyalásokat a Volán dolgozóival.

A munkakörülmények javítása kulcsfontosságú, mert a legfőbb problémát az okozza, hogy a közlekedő járművek, a kiszolgáló épületek és az eszközök is elöregedtek – mondta Bakos Bernadett, hozzáfűzve, hogy ezek fejlesztésével az utazás minősége is javulna.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!