Mederkotrás helyett korszerű hajókra van szükség a Duna és a tiszta ivóvíz érdekében

A klímaválság negatív hatásai ellen már most küzdenünk kéne, de még csak a felkészülési fázisnál tartunk. Pedig az éghajlatváltozás mindenre hatással van: környezetre, társadalomra, gazdaságra. Az Európai Unió éghajlatváltozással kapcsolatos alkalmazkodási stratégiája kidolgozás alatt áll, az ebben megfogalmazott intézkedéseknek rendszerszerűeknek és egymást erősítőnek kell lenniük.
Mit gondol minderről a magyar kormány? Hogyan készül az új uniós stratégiára és annak megvitatására? Konzultál-e a kérdésben a választókkal, a civilekkel, a szakértőkkel, a pártokkal? Készül-e nemzeti klíma-alkalmazkodási stratégia?

A kormány azt is megmondhatná, mit gondol a Dunáról? A víz a legfontosabb kincsünk, elengedhetetlen az élethez, az ökoszisztémák egészséges működéséhez. Mivel a klímaváltozás hatásai elsősorban a vízen keresztül érezhetők, ezért a vízi szállítás érzi meg ezeket a leginkább.

A Duna vízállása drámai módon változik meg évszakról évszakra. A kormány ezért azzal igyekszik a hajózás feltételeit javítani, hogy a nagyobb teherhajók kedvéért kikotortatja a Dunát. Ez pedig nagyon rossz, már-már „középkori” megoldás, ami nem válasz a klímaváltozás következményeire. Sőt, inkább csak további károkat okoz. Védett fajok kerülnek veszélybe, és pusztítaná az érintett partszakaszokat is. De a beavatkozás a Duna menti több tucat vízbázist is hátrányosan érintené. Az ország lakosságának majdnem 40 százalékát ellátó vízbázisokban megnőne a szennyeződés mértéke.

Kijelenthetjük: a Duna komoly veszélyben van! Az óriás teherhajók és a kavicskitermelés érdekében tervezett mederkotrás helyett az amúgy is korszerűtlen hajókat kellene kisebb, de korszerűbb hajókra lecserélni.

Ezért felszólítjuk a kormányt:

  • indítson társadalmi konzultációt az európai éghajlatváltozási alkalmazkodás hazai feladatairól és cselekvési programjáról,
  • kezdeményezze azon nemzetközi kötelezettségek felülvizsgálatát, amelyek a nemzet legalapvetőbb érdekeit sértik, és ellentétesek az éghajlatváltozás alkalmazkodási célkitűzéseivel,
  • dolgozzon ki alternatív megoldási javaslatokat a dunai hajózás környezetkárosító hatásainak minimalizálására,
  • a rendelkezésre álló uniós forrásokat korszerű szállítóhajók gyártására és üzembe állítására fordítsák,
  • készítsenek elő párhuzamos és alternatív vasúti fejlesztéseket,
  • és elsősorban ne vegyék el tőlünk a Dunát!

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!