A magyar állam nem egy gondoskodó állam, idén kevesebb kerül a karácsonyfa alá

A magyar állam nem egy gondoskodó állam, a kormány miatt idén kevesebb kerül a családok karácsonyfája alá – mondta Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője csütörtökön online sajtótájékoztatóján.

Az élelmiszerek több mint 40 százalékos emelkedésében érhető tetten a valós infláció, a magyar családok nagy része élelmiszerre és rezsire költi a pénzét, ezért „torz képet fest” az az inflációs ráta, amellyel a kormány számol. A kormányzati intézkedések nem elég hatékonyak, nem segítenek a rászorulókon – mondta.
Hozzátette: jövőre 14 százalékos, illetve 16 százalékos lesz a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, ebből pedig nem gazdálkodható ki az élelmiszerárak emelkedése.
A rezsiárak emelkedése különösen sújtja a szociális szektorban tevékenykedő intézményeket és azok fenntartóit, amelyek nem tudják, hogyan fogják fenntartani például a hajléktalanszállókat, idősek otthonait – sorolta a politikus.
Hozzáfűzte: az önkormányzatok csupán „gyenge ígéretet kaptak” arra, hogy a kormány esetleg valamilyen mértékben kompenzálni fogja a többszörösére – némely esetben tízszeresére – emelkedett energiaköltségeket, a kompenzáció mértékét és feltételei sem ismertek, ami bizonytalanságot teremt. Több önkormányzat arra kényszerül, hogy korlátozza a közvilágítást, ami veszélyes.
Hohn Krisztina hangsúlyozta: a kormányzatnak mind az önkormányzatok, mind pedig a családok esetében támogatnia kellene a zöld beruházásokat, amelyek nélkül nem lehet átvészelni az energiaválságot.
Megjegyezte: az üzemanyag árának emelkedése miatt előtérne kellene helyezni és fejleszteni kellene a közösségi közlekedést, és nem lenne szabad tovább késleltetni az LMP által régóta szorgalmazott klímabérlet bevezetését.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!