Az LMP határozati javaslatot nyújtott be a Budapest-bérlet fenntartásáért

Az LMP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Budapest-bérlet fenntartása és a közösségi közlekedés állami támogatásának növelése érdekében.

Bakos Bernadett az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján a javaslat céljaként jelölte meg, hogy az állam magasabb forrással támogassa közösségi közlekedést és őrizze meg a Budapest-bérletet.

A politikus rámutatott: óriási visszalépés lenne a tarifaközösség szempontjából, ha nem sikerülne megegyezni a Budapest-bérletről. Értékelése szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter fővárosnak tett ajánlata a jelen formájában nem kivitelezhető, mert ezáltal Budapest elesne a jegy- és bérletbevételek teljes egészétől. Ugyanakkor az, hogy az ország- és vármegyebérleteket fogadják el Budapesten, szakmailag nagyon jó cél, arra lenne szükség, hogy a költségek és bevételek megosztásáról megállapodás szülessen a felek között.

A határozati javaslatban első pontként a főváros és a kormány közötti megegyezésre tesznek javaslatot. Második pontként kezdeményezik, hogy az állam által nyújtott fővárosi közösségi közlekedés támogatás emelkedjen – közölte, hozzátéve: azt is javasolják, hogy a támogatásokat a vidéki városokra is terjesszék ki.

Ezzel megvalósulhatna az a fajta felosztás, ami egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban osztja meg a költségeket a kormány, az önkormányzatok és az utasok között – fejtette ki.

Azt is szorgalmazzák, hogy a klímabérlet mintájára az ország- és vármegyebérleteket fogadják el a helyi közösségi közlekedésben, ami újabb lépés lenne a tarifaközösségek irányába. Hosszú távon pedig regionális bérletek bevezetését tartanák megoldásnak – jelezte.

Bakos Bernadett hangsúlyozta: a jó minőségű és elérhető közösségi közlekedés alapvető fontosságú a klímaváltozás mérsékléséhez és az élhető települések megteremtéséhez.

Kitért arra, hogy tíz év alatt egymillióval nőtt a gépkocsik száma és 2013 óta ebben az ágazatban 39 százalékkal emelkedett üvegházhatású gázok kibocsátása. A légszennyezés következtében évente 12 ezer ember hal meg idő előtt Magyarországon és ebből kétezren a fővárosban – sorolta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!