Az LMP kiáll az ukrán gabonaimport-tilalom mellett!

Az LMP kiáll az ukrán gabonaimport-tilalom mellett és felhívja a figyelmet a klímaalkalmazkodás feladataira. Mégpedig azért, mert ez az import és a tavalyi súlyos aszály a magyar gazdák jelentős részét csődhelyzetbe juttatta.

A gazdálkodók jelentős része már ezt a termelési évet is csak tartalékaik mozgósításával tudták megkezdeni. Idén a termelők jelentős hányada veszteséget szenved el a gabona és olajos növények termesztésével, így az őszi munkálatok finanszírozása sokak számára komoly kihívást jelent, különösen úgy, hogy áll a piac, nyomott áron is akadozik az értékesítés.

A tavalyi aszály következményei, a sok esetben az előző év őszén még rendkívül drágán beszerzett műtrágyák költsége, az egyéb anyagok áremelkedése, az infláció hatása és a munkabérek emelkedése rendkívüli szorításban tartja a gazdálkodókat. Mindezt tetézte az ukrán gabona dömpingje.

Az ukrán gabona importja ökológiai értelemben is veszélyes, hiszen Ukrajnában sokkal lazább törvények vonatkoznak a mezőgazdasági termelésre például a GMO terén. Az EU-nak és a tagországoknak ezzel ellentétben szigorú szabályai vannak, hogy milyen termesztéstechnológia engedélyezett és mi nem. Az LMP továbbra is ragaszkodik álláspontjához, miszerint nem lehet ellenőrizetlen termények tonnáit beengedni Magyarországra és az EU-ba sem.

Ugyanakkor az ukrán gabona exportjának célországai kifejezetten az afrikai országok voltak, ahol jobb híján nagy szükség is van rá! Ehelyett megakadt a közép-európai piacokon, ami a gazdáknak értékesítési problémákat okoz. Ez rossz uniós agrárpolitikai döntések eredménye, amihez a magyar kormány asszisztált. Az EU és a magyar kormány is a hatalmas, több ezer hektár felett diszponáló agrobiznisz vállalkozások és a nagy inputanyag gyártók érdekeit helyezi a középpontba.

A kormány bűnös mulasztásban van a fenntartható agrárium területén, ennek isszuk meg most a levét. A vízmegtartásért semmit nem tettek, pedig az biztosítaná a mezőgazdaság termelékenységét szárazabb időszakokban is. Nem támogatták a családi és ökológiailag fenntartható kisgazdálkodásokat, melyek helyben biztosítanák az egészséges élelmiszert a magyar emberek számára. Eközben a kormány elsorvasztotta a valós vidékfejlesztési projekteket, és teljes egyetemi szakokat szüntetett meg, ahol az ökológiai gazdálkodásról lehetett tanulni.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!