Az LMP ombudsmanhoz fordul az egyetemek modellváltása miatt

Mint ismert, a Corvinus Egyetem után újabb hat egyetem kerül alapítványi fenntartásba, sőt augusztus 1-től további felsőoktatási intézményekre is ez a sors vár. Az LMP szerint a modellváltással a kormány valójában fizetőssé teszi a felsőoktatást, drasztikusan romlanak az esélyegyenlőség feltételei, az oktatók közalkalmazotti státuszának elvesztésével pedig nő az egzisztenciális bizonytalanság a rendszerben. Mindezekre tekintettel az alapvető jogok biztosának vizsgálatának lefolytatását kezdeményezzük. 

A kormányzati nyilatkozatok szerint az alapítványi modellváltás rugalmasabb, hatékonyabb munkavégzést jelenthet. Nagy lehet a baj a propagandaminisztériumban, hiszen ezeket a kifejezéseket akkor szokták használni, amikor bizonyosan rugalmatlanabb lesz a működés, a hatékony munkavégzés pedig nagyszámú elbocsátájtásokat jelent valójában. Tudjuk, hogy folyamatosan vonják el a forrásokat és folyamatosan csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma. Tudjuk, hogy az alapítványi működéssel az intézmények emelik az egyébként is a rendszer szerves részeként létező tandíjat és kényük-kedvük szerint határozzák meg az egyébként is alacsony ösztöndíjak mértékét.

Nem meglepő, hiszen az intézményeknek maguknak kell megoldani a finanszírozásukat, a neoliberális gazdaságpolitikát folytató Fidesz azt üzente a magyar egyetemi szférának: éljetek meg a piacról! Nem foglalkoznak azzal, hogy ezzel rengeteg szegény családból származó fiatalt szorítanak ki a felsőoktatásból, nem foglalkoznak azzal, hogy ezzel rengeteg oktató veszítheti el állását, illetve rengeteg szak és szakirány szűnhet nem, nem foglalkoznak azzal, hogy ezzel a társadalmi esélyegyenlőség egy újabb területen kap hatalmas pofont a Fidesztől. Sőt, a Fidesznek kifejezetten üdvözítő célok ezek, szerintünk viszont kifejezetten károsak, ezért fordulunk az ombudsmanhoz.

 

Kanász-Nagy Máté,

az LMP országos elnökségének titkára

Keresztes László Lóránt,

az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!