A Duna nemzeti kincs, és ma jobban a védelmünkre szorul, mint valaha!

Az LMP a Duna napján arra hívja fel a figyelmet, hogy természetes vizeinket – legyenek azok álló vizek, mint a Balaton, folyók, vagy folyamok mint a Duna – ma is számtalan veszély fenyegeti, és ezekre a kihívásokra egyedül a zöld politika tud hatékony választ adni.

A Duna a Fekete-erdő és Fekete-tenger közötti 2850 kilométeren 10 országot és 4 fővárost kapcsol össze, fontossága elvitathatatlan. Magyarország teljes egészében a Duna vízgyűjtő területén fekszik, magyarországi főágának hossza 417 km – víz ellátásunk meghatározó eleme.
A Duna azonban nem csak ökológiai szempontból kiemelten fontos Magyarország számára, de a szívünkben, történelmünkben, irodalmunkban, kultúránkban, jó és rossz emlékeinkben is ott él.
Megmentéséért korábban is összefogtunk. Emlékezzünk vissza a Duna Mozgalomra, mely példaértékű, kitartó munkával képes volt megakadályozni a nagymarosi vízlépcső felépítését, és ezzel útját állta a szörnyű környezeti rombolásnak.


A Duna napján fontos tudatosítani, hogy a folyó ma is a védelmünkre szorul, hisz a klíma- és ökológiai válság elmélyülésével egyre több káros hatás éri.  Kutatásokkal bizonyították a súlyos mikorműanyag és gyógyszermaradvány szennyeződését, melyeknek negatív ökológiai és egészségügyi hatásaival még csak ezután fogunk szembesülni.

De ugyanígy említhetjük szomorú példaként a rosszul szabályozott, környezetszennyező dunai hajózást, vagy a kormány által erőltetett Paks II beruházásnak a Dunára gyakorolt káros hatásait.  E súlyos problémák miatt is emelte az LMP március 15-i 12 pontja közé a vízkészleteink és folyóink kiemelt védelmét. A zöld párt határozott álláspontja, hogy a Dunát csak akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha a politikában is a zöld utat választjuk.

 

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!